Articles

Red deer (Cervus elaphus)

red deer

  • Kde? Většina velkých lesů, zejména v blízkosti okraje lesa a na mýtinách.
  • kdy? V každém ročním období, ale tráví více času mezi stromy na podzim a v zimě.
  • velikost? Muži stojí až 4 ½ nohy (135 cm) na rameni, ženy až 4 nohy (120 cm).

kde žijí?

jeleni původně žili na okraji lesa, ale staletí snižování lesního porostu v Británii je přinutilo přizpůsobit se životu na otevřeném kopci. Přirozeně se pohybují mezi lesy a rašeliništěmi, a pokud najdou úkryt a jídlo mezi stromy, budou zdravější a větší.

co jedí?

pasou širokou škálu rostlin, od trav a vřesu po keře a stromy. Způsobují poškození lesa, pouze pokud je jich příliš mnoho.

baby red deer

kdy je nejlepší čas je vidět?

brzy ráno nebo večer jsou dobré časy, kdy je les tichý. Na podzim a v zimě tráví více času mezi stromy, ale k jejich spatření budete potřebovat ostré oči: jejich červenohnědý kabát je dobře maskovaný v lesním stínu.

během říje v září a říjnu je můžete dobře slyšet, i když je nevidíte. Jeleni volají s hrdelním řevem a sténáním, které se ozývají lesem.

kde je můžete vidět?

Red Deer Range v lesoparku Galloway má prohlídku a prohlídky s průvodcem, kde se můžete dozvědět více o těchto majestátních zvířatech. Můžete je spatřit téměř v každém velkém lese, ale Kinloch na Skye a Glen Affric mají obzvláště dobré populace.