Articles

Meksikolainen helmilisko

kuvaus: meksikolaiset helmiliskot ovat läheistä sukua Gila – hirviöille-ainoat tunnetut myrkylliset liskot. Ne ovat tummanruskeista mustiin oransseja tai keltaisia täpliä. Iho koostuu osteodermeiksi kutsutuista helmikoristeisista suomuista, joissa on luunpalasia, jolloin liskot saavat ”haarniskansa”. Niiden ruumiin latvaa peittävät suomut ovat suuria ja kovia; pehmeät suomut peittävät vatsaosan. Niillä on lieriömäinen ruumis, leveä litteä pää, lyhyet vahvat jalat, joissa on viisi kynnellistä varvasta, ja pitkä, paksu häntä. Niiden sylkirauhaset ovat muunneltuja ja sisältävät myrkkyä. Nämä rauhaset sijaitsevat uurrettujen hampaiden alla alaleuassa. Koska myrkky liikkuu hitaasti, Meksikolaishelmiliskon on pysyttävä lujana ensimmäisen pureman jälkeen ja jatkettava järsimistä tai pureskelua saadakseen myrkyn uhriinsa. Vaikka myrkky on erittäin kivulias ja toipuminen voi kestää useita viikkoja, se ei yleensä ole tappava. Ne ovat immuuneja muiden myrkyllisten liskojen ja kalkkarokäärmeiden myrkylle.

koko: urokset saavuttavat 35 senttimetrin pituuden ja naaraat hieman lyhyemmät noin 76 senttimetrin pituuden. Molemmilla sukupuolilla hännän osuus niiden pituudesta on noin 50%.

käyttäytyminen: Meksikonlepinkäiset ovat aktiivisia öisin. Päivisin ne viettävät suurimman osan ajastaan piileskellen koloissa (hibernacula) tai kivien alla. Myös talvikuukausina ne tulevat horrostilaa muistuttavaan hiljaiseen tilaan ja selviytyvät hännässään varastoituneesta rasvasta. Lähdettyään talvihorroksesta täksi kaudeksi koirasliskot kilpailevat parittelumahdollisuudesta. Voittajauros, yleensä suurempi, nuuhkii naaraan leukaa, nuolee sen ihoa ja hyväilee sen nenää. Niiden kävely on hankala kahlata, mutta ne voivat liikkua nopeasti tarvittaessa.

ruokavalio: ne ovat lihansyöjiä, jotka syövät lintuja, sammakoita, liskoja, jyrsijöitä, käärmeitä ja pieniä nisäkkäitä niellen ne kokonaisina. Ne syövät myös lintujen ja matelijoiden munia rikkoen munat ensin auki.

aistit: kieltä käytetään aistinelimenä hajujen keräämiseen.

viestintä: ne varoittavat saalistajia päästämällä sihisevän äänen.

lisääntyminen: naaraat munivat 3-13 pitkulaista munaa, jotka ne hautaavat ja jättävät sitten rauhaan. Noin kuudesta seitsemään kuukautta kestävän haudontajakson jälkeen poikaset kuoriutuvat terävillä hampailla ja myrkyllisellä myrkyllä.

elinympäristö / levinneisyysalue: Meksikonlepinkäistä tavataan avoimissa metsissä, pesimäalueilla ja metsäalueilla koko Länsi-Meksikossa ja Guatemalassa.

Status: lueteltu elinympäristön tuhoutumisen vuoksi IUCN: n punaisella listalla ja CITES-sopimuksen liitteessä II.