Articles

Newsroom

CORVALLIS, Ore. – Boala Lyme este o boală ascunsă, adesea diagnosticată greșit, care a fost recunoscută abia acum 40 de ani, dar noile descoperiri ale căpușelor fosilizate în chihlimbar arată că bacteriile care o provoacă ar fi putut pândi în jur de 15 milioane de ani – cu mult înainte ca orice om să meargă pe Pământ.

descoperirile au fost făcute de cercetători de la Universitatea de Stat din Oregon, care au studiat chihlimbarul vechi de 15-20 de milioane de ani din Republica Dominicană, care oferă cele mai vechi dovezi fosile găsite vreodată despre Borrelia, un tip de bacterii asemănătoare spirochetelor care până în prezent cauzează boala Lyme. Au fost publicate în revista Historical Biology.

într-un studiu înrudit, publicat în Cretaceous Research, oamenii de știință OSU au anunțat prima înregistrare fosilă a celulelor asemănătoare Rickettsialului, o bacterie care poate provoca diferite tipuri de febră reperată. Aceste fosile din Myanmar au fost găsite în căpușe vechi de aproximativ 100 de milioane de ani.

pe măsură ce vine vara și milioane de oameni se îndreaptă spre aer liber, merită luat în considerare faptul că aceste boli transmise de căpușe pot fi mult mai frecvente decât s-a apreciat istoric și sunt în jur de mult, mult timp.

„căpușele și bacteriile pe care le transportă sunt foarte oportuniste”, a declarat George Poinar, Jr., profesor emerit la Departamentul de Biologie Integrativă al Colegiului de științe OSU și unul dintre cei mai importanți experți mondiali în formele de viață vegetală și animală găsite conservate în chihlimbar. „Sunt foarte eficienți în menținerea populațiilor de microbi în țesuturile lor și pot infecta mamifere, păsări, reptile și alte animale.

„în Statele Unite, Europa și Asia, căpușele sunt un vector de insecte mai important al bolii decât țânțarii”, a spus Poinar. „Pot transporta bacterii care provoacă o gamă largă de boli, afectează multe specii de animale diferite și adesea nici măcar nu sunt înțelese sau recunoscute de medici.”este probabil ca multe boli din istoria omenirii pentru care medicii nu au avut nicio explicație să fi fost cauzate de boala transmisă de căpușe.”

boala Lyme este un exemplu perfect. Poate provoca probleme cu articulațiile, inima și sistemul nervos central, dar cercetătorii nici măcar nu au știut că există până în 1975. Dacă este recunoscut devreme și tratat cu antibiotice, acesta poate fi vindecat. Dar este adesea confundat cu alte condiții de sănătate. Și populațiile de cerbi în creștere în multe zone provoacă o creștere rapidă a bolii Lyme – cazurile confirmate și probabile de boală Lyme în Nova Scoția aproape s-au triplat în 2013 față de anul precedent.

noile cercetări arată că aceste probleme cu boala transmisă de căpușe există de milioane de ani.

bacteriile sunt un grup antic care datează de aproximativ 3,6 miliarde de ani, aproape la fel de vechi ca planeta însăși. Ca organisme cu corp moale, acestea sunt rareori păstrate în evidența fosilelor, dar o excepție este chihlimbarul, care începe ca o seva de copac care curge liber, care captează și păstrează materialul în detalii rafinate, pe măsură ce se transformă încet într-un mineral semiprețios.o serie de patru căpușe din chihlimbarul Dominican au fost analizate în acest studiu, dezvăluind o populație mare de celule asemănătoare spirochetelor care seamănă cel mai mult cu cele din specia Borrelia actuală. Într-un raport separat, Poinar a găsit celule care seamănă cu bacteriile Rickettsia, cauza febrei reperate Rocky Mountain și a bolilor conexe. Aceasta este cea mai veche dovadă fosilă a căpușelor asociate cu astfel de bacterii.

în 30 de ani de studiere a bolilor descoperite în registrul fosilifer, Poinar a documentat prezența antică a unor boli precum malaria, Leishmania și altele. Dovezile sugerează că dinozaurii ar fi putut fi infectați cu agenți patogeni Rickettsiali.

oamenii au primit probabil boli, inclusiv boala Lyme, de la bacteriile transmise de căpușe, atâta timp cât au existat oameni, a spus Poinar. Cel mai vechi caz documentat este omul de gheață tirolez, o mumie veche de 5.300 de ani găsită într-un ghețar din Alpii italieni.

„înainte de a fi înghețat în ghețar, omul de gheață era probabil deja în mizerie din cauza bolii Lyme”, a spus Poinar. „El a avut o mulțime de probleme de sănătate și a fost într-adevăr o mizerie.”